Sport medisch spreekuur Heliomare

HomeSport en bewegingSport medisch spreekuur Heliomare

download (5)

Heliomare heeft in samenwerking met het Sport Medisch Adviescentrum (SMA) Haarlem een uniek medisch spreekuur opgericht voor sporters met een beperking. Diverse professionals van beide instellingen zijn bij het spreekuur betrokken. Sporters met een beperking kunnen terecht bij Heliomare, locatie Wijk aan Zee. Sporters zonder handicap gaan naar het SMA Haarlem. Op het sportspreekuur komen sporters die de unieke combinatie van een sport- en revalidatiearts willen consulteren. Het kan bijvoorbeeld gaan om een preventief sportmedisch onderzoek of advies op gebied van sportkeuze, zithouding, trainingen en sportaanpassingen. Ook topsporters bezoeken het SMA voor medische keuringen. Bij het sport medisch spreekuur van het Sport Medisch Adviescentrum in Heliomare zijn een sportarts, revalidatiearts, bewegingswetenschapper en een bewegingstechnoloog betrokken. Indien nodig worden andere professionals geconsulteerd. Wat zijn de mogelijkheden?

Bij ons komen sporters met vragen als:

Welke sport kan ik beoefenen met mijn beperking? Hoe verbeter ik mijn (sport)prestaties? Kan ik een test/keuring doen, die mij op de hoogte brengt van mijn persoonlijke gezondheidsrisico’s in relatie tot sport? Wanneer is het verantwoord om weer te trainen of mee te doen aan wedstrijden? Is mijn zithouding optimaal tijdens rolstoeltennis? Is mijn conditie goed om in handbike de Alpe d’Huez op te fietsen? Hoe kan ik hier het beste voor trainen? Ik heb een dwarslaesie en doe aan roeien, kan ik een inspanningstest bij jullie doen? Ik heb een schouderblessure door rolstoelbasketbal. Hoe voorkom ik dit? Ik wil in mijn eigen vastframe handbike getest worden, kan dat?Voor deze en al uw overige vragen kunt u terecht bij het Sport Medisch Spreekuur.

Sporters met een beperking kunnen tijdens het spreekuur terecht voor:

  • Consult bij sportarts/revalidatiearts. Sporters die vragen hebben op sportmedisch gebied in samenhang met hun beperkingen en klachten.
  • Sporters die een preventief medisch onderzoek willen doen. Waarbij een aantal basistesten worden gedaan; ogen- en oren test, bloedwaardes meten, urineonderzoek, bloeddruk, rust ECG en een inspanningstest waarbij de gasuitwisseling wordt gemeten.
  • Sporters met vragen die betrekking hebben op de sport die wordt beoefend.
  • Heliomare beschikt over een inspanningslaboratorium waar een scala aan beweeg- en meetapparatuur aanwezig. Deze is ook geschikt voor rolstoelgebruikers en handbikers.
  • Topsport medische keuringen voor potentiële Paralympische sporters (TMS).

Nagenoeg alle zorgverzekeraars vergoeden sportmedische zorg wanneer u een aanvullend pakket heeft. Ga naar www.sportzorg.nl en zie wat u vergoed krijgt.