Handige tips

HomeHandige tips

Problemen met de prothese
Als de prothese niet lekker zit, wees dan niet terughoudend en neem altijd contact op met de prothesemaker. En doe dat net zo vaak totdat de prothese goed zit!

Drukplekken
Als er drukplekken zijn ontstaan, kun je in eerste instantie blarenpleisters gebruiken.
Bij hardnekkige drukplekken kun je op recept een ‘second skin’ aanvragen.

Slijtage van de kleding
Vooral bij de scharnieren van de prothese kan kleding snel slijten of kapot gaan. Het is dan handig om aan de binnenkant van de kleding een leren lap te naaien.  Die zijn onder andere te koop bij de Hema of H&M. Er is ook strijkmateriaal op de markt (onder andere bij de Hema) dat aan de binnenkant van de kleding kan worden gestreken. Dat werkt goed en kan in de wasmachine, zelfs op 90 graden. Op de Facebookpagina va OEABG worden regelmatig tips over het slijtageprobleem gegeven.

Huidschimmels doden
De binnenkoker van de prothese kan ‘s nachts in de vriezer worden gelegd. Op die manier gaan eventuele huidschimmels dood.

Een natte prothese?
Zorg dat je niet met een natte prothese gaat lopen. Dat levert al snel blaren op. Het is beter om de prothese dan eerst te laten drogen of helemaal droog te maken.
Om met een prothese te kunnen zwemmen is het beter om een oude prothese te gebruiken.

Prothese schoonmaken
Er is bij De Hoogstraat een speciale folder verkrijgbaar over het schoonmaken van de prothese en de liner.
http://www.dehoogstraat.nl/images/products/482/informatieblad-onderhoud-prothese-liner-handschoen.pdf

Laarzen aantrekken
Met een plastic zakje over de prothesevoet is het gemakkelijk om laarzen aan te trekken.
Kaplaarzen kunnen sneller worden aangetrokken als er een snee in gemaakt wordt.
Er zijn ook laarsjes te koop waar je met een prothese heel gemakkelijk in kunt. Ze zijn van het merk Gevavi. De laarsjes van de Hema schijnen ook goed te gebruiken te zijn met een prothese.

Teenslippers
Ook met een prothese kunnen teenslippers gedragen worden, als je aan de achterkant een elastiek bevestigt. Het is natuurlijk helemaal leuk als je de nagels van je prothesevoet een kleurtje geeft!

Fietsen
Soms komt het voor dat rond draaien van de trappers lastig is met het prothesebeen. Dit is vaak aan de orde bij een verlengingsprothese, omkeerplastiekprothese en soms bij een bovenbeenprothese. De draaicirkel van de trapper moet dan aangepast worden. Dit kan met een cranckverkorter of een excentriek.
Informatie hierover is te vinden op de website van De Hoogstraat in Utrecht

Op school
Het is belangrijk dat alle medewerkers van de school weten wat er met het kind aan de hand is. Vaak heeft het kind extra zorg of begeleiding nodig. Het meubilair moet soms worden aangepast of er moet een andere stoel komen.
Het is handig als er op school een extra stel krukken aanwezig is, zodat die niet telkens meegenomen hoeven worden. Die kunnen worden geleend of gekocht. Ook een permanente (leen)rolstoel op school kan soms handig zijn.
En een extra boekenpakket op school voorkomt dat de leerling iedere dag met zware schooltassen moet sjouwen.

Zwemmen
Kinderen met een beenprothese kunnen over het algemeen leren zwemmen bij een reguliere zwemclub. Advies is om bij aanvang te gaan zwemmen zonder prothese. Rond het halen van het zwemdiploma is het goed om een keer te zwemmen met prothese zodat de kinderen ervaren wat het is om met de prothese in het water te zijn. Zonder prothese hebben ze in het begin wat meer moeite om rechtuit te zwemmen. Ze moeten leren met hun armen te compenseren voor wat ze missen aan beenkracht.
Als je alleen met je armen zwemt, dan is de kans groot dat je bij het rugslagzwemmen niet meer rechtuit gaat. Dan kun je het beste de strepen op het plafond in de gaten houden. (Als je tenminste in een binnenbad zwemt ;-))

Sportclubs
Net zoals op school is het ook bij sportclubs belangrijk om open te zijn over de eventuele beperkingen die er zijn. Leg goed uit wat er aan de hand is.

Vliegen
Bij alle Nederlandse luchtvaartmaatschappijen kun je vragen om assistentie als je gaat vliegen of met het vliegtuig terugkomt. Dat kun je meestal al bij het boeken aangeven. Hoe eerder je dat doet, hoe beter. Op die manier kom je meestal probleemloos door de incheck en door de douane. Op veel buitenlandse vliegvelden kan het soms lastig zijn om hulp te vragen.

Heb je zelf een handige tip? Mail dan naar webmaster@kortermaarkrachtig.com !