Autorijden

Met een amputatie kunt u in de meeste gevallen zelfstandig met een auto of motorfiets de weg op. Met technische aanpassingen en training door een gespecialiseerde rijopleider zijn namelijk veel beperkingen te compenseren. U moet daarbij uiteraard aan dezelfde eisen voldoen als andere bestuurders, want de verkeersveiligheid staat voorop. Het CBR kan u daarbij op weg helpen. Heeft u twijfels over uw rijgeschiktheid dan adviseren wij om een zogenoemde ‘Eigen Verklaring’ op te sturen voordat u begint met lessen. Dit kan u onnodige kosten voor rijlessen besparen. Dit is ook verstandig wanneer u als rijbewijsbezitter twijfelt over uw medische geschiktheid om te rijden vanwege een verandering in uw gezondheidssituatie.

In sommige situaties heeft het CBR meer informatie nodig dan op de Eigen Verklaring is gegeven. Dan verwijst de medisch adviseur van het CBR u voor nader onderzoek naar een medisch specialist. Ook kunt u een uitnodiging krijgen van een van de ‘deskundigen praktische rijgeschiktheid’ voor een rijtest. Tijdens deze test bekijkt hij/zij of u verantwoord aan het verkeer kunt deelnemen en welke aanpassingen (en trainingen) daar eventueel voor nodig zijn. Ook kan er een technisch onderzoek nodig zijn. Een technisch onderzoek is er met name op gericht te bepalen of aanpassingen in uw eigen auto nodig zijn en zo ja, welke. Met een handicap veilig achter het stuur

Als u het rijbewijs nog moet halen, legt u hetzelfde examen af als ieder ander. Alleen is uw examinator speciaal opgeleid voor het afnemen van examens bij kandidaten met een functiestoornis.

Verdere informatie is onder meer te vinden op de volgende websites:

CBR Hoofdkantoor, afdeling Rijgeschiktheid
Postbus 5301
2280 HH Rijswijk
Telefoon 088-2275041
www.cbr.nl
info@cbr.nl

Rijksdienst voor het Wegverkeer
RDW Centrum voor Voertuigtechniek en Informatie
Afdeling TTV
Europaweg 205
2711 ER Zoetermeer
Postbus 777
2700 AT Zoetermeer
Telefoon 079-3458100
www.rdw.nl
ttv@rdw.nl

Projectgroep Motor Mobiliteit voor Gehandicapten
p/a van Vlissingenstraat 45A
9403 BB Assen
Telefoon 0592-371258
www.mmvg.nl
info@mmvg.nl

FBTO (verzekeringsmaatschappij)
https://www.fbto.nl/autoverzekering/service/autorijden-met-een-beperking

  • Aangepast voertuig aanvragen en verzekeren

  • Belastingregelingen

  • Wat de verzekering kan doen

  • Beoordeling van rijgeschiktheid