Het laatste nieuws:

HomeArtikelenVoetballen in je rolstoel

Voetballen in je rolstoel

Hoe vet zou het zijn als mensen in een rolstoel ook zouden kunnen voetballen? In 2014 werd Michiel van der Boom getriggerd, een van de populairste sporten van de wereld die niet door iedereen kan worden beoefend. Michiel dacht: ‘Dit kan anders!’ Het idee voor een schieter die ballen af kan vuren was geboren. Met een subsidie van Sportinnovator en ZonMw is er gewerkt aan de ontwikkeling van een hulpmiddel dat voetbal voor mensen in een rolstoel mogelijk maakt: de AmiGo.

Wat is de AmiGo?
De AmiGo is een sporthulpmiddel dat aan de voorkant van zowel een elektrische als handbewogen rolstoel bevestigd kan worden. De ‘schieter’ kan ballen oppakken, vasthouden en met een druk op de knop kan de bal met verschillende snelheden weggeschoten worden. Het is mogelijk de bal af te pakken van andere rolstoelgebruikers en in de toekomst moet het mogelijk worden om ook met verschillende schiethoogtes en soorten ballen te schieten. 

Wat is het doel van de AmiGo?
Meer rolstoelgebruikers in beweging krijgen en aan laten sluiten bij de maatschappij. De AmiGo is multifunctioneel en multi-inzetbaar. Zo wordt er een ‘echte’ voetbalsport ontwikkeld maar kun je er ook spellen mee spelen, denk aan mikspellen als kegelen. De kracht ligt hem straks vooral in de multi-inzetbaarheid; schieten op een gymzaalvloer, op kunstgras maar ook op straat. Want wat is er nu leuker dan een balletje te kunnen trappen met je vrienden? Naast het sporten met andere rolstoelgebruikers kan er ook worden gesport met mensen die niet in een rolstoel zitten.

Naast voetballen kan de AmiGo ook een grote rol gaan spelen revalidatietrajecten. Hanneke van Oudheusden, kinderfysiotherapeut bij Libra Revalidatie te Tilburg, heeft de AmiGo al eens mogen testen. We stelden haar enkele vragen over haar ervaringen. Volgens haar geeft het kinderen vrijheid in het kunnen beoefenen van een sport waar ze normaliter niet aan kunnen deelnemen. Althans, niet op de manier waarop ze het graag zouden willen. Mee kunnen doen aan voetbal is binnen de therapie geen doel, maar door middel van het inzetten van de AmiGo bereik je wel hele andere doelen, zoals: inschakeling van de arm en hand, verbeterd rolstoelgebruik en een beter actie-reactie besef middels controle over apparaat (‘Als ik dit doe, dan gebeurt er dit’).

De AmiGo kan volgens Hanneke voor vele doelgroepen worden ingezet, zowel voor volledig als gedeeltelijk rolstoelgebonden personen. Zolang het zicht van de persoon goed is, kan iedereen ermee aan de slag. De AmiGo kan worden ingezet bij:

  • Fysio- en ergotherapie: trainen van de aangedane kant/handfunctie door de drukknop zo te plaatsen dat deze beweging van de aangedane kant triggert. Tijdens de testen gebeurde dit bij meerdere kinderen al spontaan, zo was er één jongen die zijn linkerhand al maanden niet meer goed gebruikte en ineens vol enthousiasme hiermee de voetbal wegschoot. Overigens is het mogelijk de drukknop op allerlei plekken aan te brengen, bijvoorbeeld bij hoofd- of voetbesturing. Al naar gelang wat werkt voor de gebruiker.  Daarnaast is de AmiGo ook een waardevolle toevoeging voor het leren rijden met een (handbewogen) rolstoel en het trainen van rolstoelvaardigheden. Het is een verlengde van de rolstoel wat ervoor zorgt dat de gebruiker anders over zijn/haar dimensies moet gaan nadenken, trainen van het ruimtelijk inschattingsvermogen. Door met de AmiGo een spelvorm te doen, heeft de gebruiker minder door dat hij/zij bezig is met therapie.
  • Logopedie: actie-reactie spelletjes, waarbij de AmiGo ingezet wordt als middel om (spraak)reacties bij de gebruiker uit te lokken tijdens verschillende oefeningen.
  • Bewegingsagogen: in spelvorm bij groepsbehandelingen. Daarnaast draaien de bewegingsagogen in Tilburg de zogenoemde sportintake en zal het, als het daadwerkelijk is uitgewerkt tot een sport, daarin meegenomen en aangeboden kunnen worden.

Meer informatie over het project en de AmiGo: