Het laatste nieuws:

HomeErvaringsverhalenColumn: De hele week in de sneeuw: wat kan juist wel?

Column: De hele week in de sneeuw: wat kan juist wel?

Een heerlijke skiweek
De wintersportweek 2022 zit er weer op. Na een zeer enerverende trip arriveerden de deelnemers rond twaalf uur ‘s nachts in Leusden. ’s Morgens om zeven uur vertrok de bus vanuit Maria Alm en reed in een sprookjesachtige sfeer door dichte sneeuwvlokken en hoge bomen richting Duitse grens. Iedereen zat vol van alle gebeurtenissen van de skiweek. Soms werd er nog een traantje weggepinkt. Verhalen over wat iedereen gedaan had in de week en over welke prestaties (zo mag je het best noemen) waren geleverd.

Prothese aanhouden
Mooie herinneringen aan een fantastische periode waarin gelijkgestemden lief en leed deelden en lieten zien dat een beperking niet betekent dat iets níet kan: wat kan juist wel? Dat gold ook voor mij en mijn prothese. Waar ik deze de vorige vakantie nog afdeed toen ik het hotel binnenkwam, ging ie nu alleen af bij bedtijd. Het was het uitwerken van een proberen tijdens de skilessen in Nederland. Een antwoord krijgen op de vraag: wat gebeurt er met de balans en alles wat daarmee te maken heeft, wanneer ik mijn prothese aanhoud? Wat kan er nog meer?

Balans
Bij de eerdere vakantie had ik een extra kussen onder mijn rechter zitvlak gelegd. Daarmee kon ik een ongelijkheid opheffen. Dat had ook zo zijn nadelen. De bochten naar rechts bleven een beetje ‘hakkelen’. Vandaar nu de ultieme proef: prothese aanhouden. En inderdaad, met die balans zat het nu wel goed. Het contragewicht van de prothese manifesteerde zich heel positief. Ik kon me volledig concentreren op houding en techniek. En dat is heel handig, vooral bij het inzetten van een bocht en het rechtuit naar beneden skiën. Daarbij was het uitzicht, waarvan ik nu ook wat ruimer kon genieten, zo adembenemend. Een plus een is drie als het ware.

Delen voor de toekomst
Tijdens en na het skiën heb ik mijn bevindingen goed kunnen delen met de begeleiders en de technici, die hiermee ook weer hun voordeel kunnen doen bij andere aanpassingen. Overigens wordt het kussentje dat ik eerder gebruikte, gewoon bij mijn spullen bewaard. Je weet maar nooit…

 

Hein van der Zande (Leiderdorp)
Voorheen organisatieadviseur bij de overheid, nu gepensioneerd
71 jaar, getrouwd met Els, twee (adoptie)kinderen, opa van Amara