Persoonlijke verzorging

Het is belangrijk dat uw stomp een goede vorm krijgt en behoud en altijd in een zo goed mogelijke conditie verkeert. Dit is met name belangrijk om op het geamputeerde been goed en vooral zonder beperkingen te kunnen lopen op een prothese. De huid van de stomp moet dan ook regelmatig gecontroleerd worden op wondjes of rode plekken, zeker als bijvoorbeeld door diabetes het gevoel in uw ledematen verminderd is.

Heeft u bijvoorbeeld een droge huid, gebruik dan zalf of lotion voor het been alleen ’s avonds voor het naar bed gaan. Dan heeft u er geen last van als u de liner aantrekt. Direct na de amputatie is een goede genezing van de stomp het belangrijkst. Om dit te bereiken moet de wond goed verzorgd worden. Verder helpt druk rond de stomp zwelling te voorkomen. Er zal daarom een drukverband aangelegd worden of op een andere manier druk worden gegeven, bijvoorbeeld d.m.v. een postoperatieve Liner of gips.

Het is belangrijk zo snel mogelijk te starten met het geven van druk rondom de stomp na de operatie.

Voor meer informatie over persoonlijke verzorging klik hier en download de uitgebreide folder. Lees hier meer over de oorzaken en gevolgen van fantoompijn.