Liner, zwachtel of immediate fitting

HomeInformatieAmputatiePersoonlijke verzorgingLiner, zwachtel of immediate fitting

Na de operatie bestaan er verschillende mogelijkheden om de stomp te verzorgen, zoals zwachtelen, hierbij wordt de stomp omwikkelt met verband, immediate fitting waarbij de stomp omhullen wordt met gips en een post operatieve liner. In de afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan met postoperatieve liners. Echter de keuze voor welk type post operatieve verzorging zal per individueel geval bekeken worden.

De liner moet dagelijks met water worden schoongemaakt en één à twee keer in de week extra met parfumvrije Ph neutrale zeep. Gebruik geen oplosmiddelen zoals alcohol, aceton, benzine en dergelijke omdat siliconen hier niet tegen bestand zijn. Dep na het reinigen de liner droog met een handdoek en controleer de liner direct op eventuele gebreken zoals scheuren, barsten of andere defecten.

U kunt na het reinigen de liner goed laten drogen door er een opgerolde handdoek in te laten zitten of de Liner uit te hangen over een houder. Lees meer over het belang van een goede persoonlijke verzorging.