Multidisciplinair team
Bij kinderen komen afwijkingen aan het been of de voet niet zo heel vaak voor. Bovendien is iedere aanlegstoornis weer anders. Er is daarom geen standaardbehandeling beschikbaar. Voor ieder kind zal een speciale behandeling moeten worden ontwikkeld.
Ouders krijgen na de geboorte van een kind met een aanlegstoornis al heel snel te maken met een zogenoemd ‘multidisciplinair behandelteam’. Zo’n behandelteam bestaat uit medische en paramedische specialisten met ervaring in de behandeling van kinderen met een aanlegstoornis. In zo’n team zitten doorgaans:
- een kinderorthopeed
- een revalidatiearts
- een kinderfysiotherapeut
- een orthopedisch instrumentmaker
- een orthopedisch schoenmaker
- een orthopedagoog/psycholoog
- een maatschappelijk werker
Als dat nodig is, worden andere deskundigen bij het onderzoek en de behandeling betrokken, zoals een erfelijkheidsspecialist of een plastisch chirurg. De leden van het behandelteam beschikken gezamenlijk over specifieke kennis en ervaring en zij stemmen de behandeling onderling zo goed mogelijk af. Omdat het kind groeit en zich ontwikkelt, zijn regelmatige controles nodig, bijvoorbeeld om te kijken of de behandeling moet worden bijgestuurd of om de eventuele prothese aan te passen of te vervangen.
Soorten prothesen
Er zijn allerlei verschillende soorten prothesen: kokerprothesen en klikprothesen, bovenbeen- en onderbeenprothesen, arm- en handprothesen, sportprothesen en dergelijke. Het is lastig om hier een algemeen advies te geven welke prothesen voor jouw kind het beste is. Op internet is veel informatie over al deze soorten te vinden. Google eens op ‘soorten prothesen’. En overleg intensief met je revalidatiearts en prothesemaker!