De oudste prothese
De oudste prothesen die ooit zijn gevonden, zijn twee teenprothesen die dateren uit het oude Egypte. De prothesen behoorden toe aan Tabaketenmut, de dochter van een hogepriester. Beide teenprothesen zijn uit een ander materiaal gemaakt, de ene is gemaakt uit hout en leer en de andere uit stof, linnen en gips. Studenten van de Universiteit van Manchester ontdekten dat de 2 teenprothesen al voor de sterfte van de vrouw werden toegevoegd en dus niet dienden voor religieuze of rituele redenen. Omdat ze dus vermoedelijk voor dagelijks gebruik waren, zijn de kunsttenen de eerste prothesen die tot nu toe gevonden zijn. Ze dateren van voor 600 v.C. waardoor ze ruim een paar honderd jaar ouder zijn dan het Romeinse Capula Been.
Na deze vondst hebben wetenschappers een onderzoek gevoerd naar de effectiviteit van zo’n kunstteen. Bij dit onderzoek werd een beroep gedaan op vrijwilligers die een teen verloren hadden. Deze mensen kregen dan een replica van deze kunstteen die ze aan moesten doen. Om het onderzoek zo waarheidsgetrouw mogelijk te maken moesten ze ook replica’s van sandalen uit die tijd aantrekken. De resultaten waren verrassend: de vrijwilligers vonden de prothesen zeer comfortabel.
Wilt u meer lezen over de geschiedenis van prothesen? Kijk dan eens op “De geschiedenis van de beenprothese”, geschreven door Emely Verté en Jeroen Hylebos