Het laatste nieuws:

HomeOproepenOnderzoek: op de helling met een beenprothese

Onderzoek: op de helling met een beenprothese

Hoewel Nederland een plat land is, moet je toch nogal eens op een helling lopen. Hoe doe je dat met een beenprothese en met wat voor een type voet gaat dat het beste?
In samenwerking met het Militair Revalidatie Centrum in Doorn en OIM orthopedie heeft de afdeling Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam dit onderzoek opgezet. De metingen van dit onderzoek worden uitgevoerd door onderzoekers van de VU en het Militair Revalidatie Centrum. Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar tien proefpersonen met een transtibiale amputatie (onderbeenamputatie) en vijf proefpersonen met een transfemorale amputatie (bovenbeenamputatie).

Het doel van dit onderzoek is het in kaart brengen hoe personen met een transfemorale of transtibiale amputatie lopen en balans houden tijdens het lopen op hellingen. Dit geeft ons inzicht in de invloed van dergelijke omgevingen op  het looppatroon en de loopstabiliteit. Daarnaast hopen we met dit onderzoek ook inzicht te krijgen in de verschillen tussen twee prothesenvoeten. Tijdens dit onderzoek zult u lopen op een loopband in een speciale virtual reality omgeving in het CAREN laboratorium in Doorn (zie foto). Mensen met een transtibiale prothese doen dat twee maal, op twee verschillende prothesevoeten.

Heeft u een transfemorale of een transtibiale amputatie, bent u een goede loper (zonder hulpmiddel) en vindt u het leuk om deel te nemen aan een onderzoek? Dan kunt u contact opnemen met Sarah Verschoor: sarahverschoor1990@gmail.com. Zij zal u voorzien van meer informatie en kijken of u kunt meedoen aan dit onderzoek.