Een relatief nieuwe ontwikkeling binnen de bovenbeenprotheses is de ‘klikprothese’. Dit wordt ook wel osseointegratie genoemd. Hierbij wordt een pin in het bovenbeen aangebracht, waarop vervolgens de prothese bevestigd kan worden. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat mensen die veel problemen ervaren van hun kokerprothese, veel baat kunnen hebben bij een klikprothese. Het is echter nog niet bekend of de klik-prothese ook gunstiger zou kunnen zijn voor mensen die hun kokerprothese zonder problemen dragen. Dit zou betekenen dat in de toekomst de beschikbaarheid/toegankelijkheid van de klikprothese vergroot kan worden.
Let op: Er zijn voor dit onderzoek geen deelnemers meer nodig!
Onderzoek
Onderzoekers Vera Kooiman en Lisanne Haket van het Radboudumc kijken naar de uitvoering van dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen en balans in mensen die goed kunnen lopen met een koker- of klikprothese. Het onderzoek zal plaatsvinden op twee verschillende dagen: de eerste meetdag duurt ongeveer 3 uur, en de tweede meetdag duurt ongeveer 6 uur. Beide meetmomenten zullen in het Radboudumc te Nijmegen plaatsvinden. De exacte data zullen uiteraard in overleg met u gepland worden.
Deelnemers gezocht
Voor dit onderzoek zijn we momenteel op zoek naar deelnemers met een kokerprothese. We zoeken mensen die 18 jaar of ouder zijn, meer dan twee jaar geleden een amputatie aan een bovenbeen hebben ondergaan en minimaal 1 km zonder loophulpmiddelen kunnen lopen.
COVID-19
Wij kunnen ons voorstellen dat u, in de huidige omstandigheden met het coronavirus, vragen hebt over de veiligheid tijdens het meedoen van dit onderzoek. Tijdens het onderzoek zullen alle veiligheidsregels in acht genomen worden en zijn er protocollen opgesteld om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Als u hier vragen over hebt, kunt u gerust contact op nemen met de onderzoeker.
Bent u geïnteresseerd in deelname aan dit onderzoek, of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met onderzoeker Vera Kooiman (vera.kooiman@radboudumc.nl).