Het laatste nieuws:

HomeErvaringsverhalenColumn: vakantie in Noorwegen

Column: vakantie in Noorwegen

Vandaag is het een dagje wassen, ruimen, boodschappen doen en relaxen. Dit alles na twee weken Noorwegen. Het zuidwestelijke deel ervan dan. We staan in Haugesund. Zouden er dag of drie blijven. Staan er inmiddels een week. Er is zoveel te zien in dit kleine stukje van dat grote land. We zijn in de regio waarin de basis is gelegd voor het huidige Noorwegen. Het zijn mooie maar ook bloeddorstige verhalen over stammenstrijd en onderlinge meningsverschillen, die altijd beslecht moesten worden.
Onze camping is naast het monument opgericht ter herinnering aan Harald met de Mooie Haren, de stamvader van het unificeren van de Vikings. Nu ben ik blij dat ik het boek Lachend naar Walhalla en het epos de Edda heb gelezen. Veel verhalen gingen leven en soms kwamen en bekende onderwerpen naar voren. Genoeg daarover.

Rolstoelsymbool
Vragen voor mij zij: Lukt het me allemaal met mijn handicap? Hoe zijn de voorzieningen? Kan ik me lekker vrij bewegen? De campingeigenaar was zeer behulpzaam. Ik had gezien dat er een rolstoelicoon op de site stond, dus was zeer benieuwd. We konden kiezen tussen allerlei plekken op de camping. Alle te ver van het algemene sanitair, of van laag naar hoog of andersom. In ieder geval lastig te bereiken met de rolstoel en idem met de krukken.

Aangepaste toilet
Gelukkig, aan de rand van de camping staat een sanitair gebouw met toiletvoorzieningen voor mensen zoals ik. Aan de achterkant een heuse douche…. Leuk, maar het nadeel is wel dat je eigenlijk met de caravan op de parkeerplaats staat en niet echt op de camping. Dat was even wennen maar na een paar dagen voelde het eigenlijk wel goed. De basisvoorzieningen zijn aanwezig en worden iedere dag meerdere keren schoongemaakt.

Overwinning
De camping zelf is een uitvalsbasis voor tripjes naar het binnenland en wandelingen langs de stenige kust. Een glooiend pad voert erlangs. Ook voor mij? Twee krukken mee en gaan. Alles uitproberen. Het lukte ook. Soms met enige moeite wanneer het stevig omhoog of omlaag ging. Vol trots schreef ik er over op Polarsteps: weer een overwinning op mezelf geboekt.
Er zouden er nog een paar volgen.

Hein van der Zande (Leiderdorp)
Voorheen organisatieadviseur bij de overheid, nu gepensioneerd
73 jaar, getrouwd met Els, twee (adoptie)kinderen, opa van Amara en Rohan