Column: schoenen
Een bijzonder belangrijk hulpmiddel voor de mens is schoeisel. Hoewel we in vroeger dagen op blote voeten liepen (kan nu weer, niet alleen op het strand maar ook op de zogenaamde blote voeten paden), tegenwoordig is het gebruikelijk om tussen de ondergrond en de voet, al dan niet voorzien van een sok, een tussenlaagje te hebben. Algemeen noemen we dat gewoon een schoen. Dat geldt ook, en misschien wel heel erg, voor ons mensen met een beenamputatie.
Ander schoeisel kopen: even langs gaan bij de instrumentmaker
Ik had daarover eigenlijk nog nooit echt nagedacht. Je weet wel dat wanneer je nieuwe schoenen koopt, waarvan de hoogte van de zool afwijkt van eerdere schoenen, het goed is om even bij de instrumentmaker langs te gaan. Je weet immers nooit exact welke consequenties ander schoeisel kan hebben voor de stand van de prothese ten opzichte van een goede lichaamshouding.
Ikzelf ben bij de instrumentmaker langs geweest met de schoenen die ik zou dragen tijdens de trouwerij van mijn dochter. Hij heeft toen de prothese bijgesteld. Immers, het afstellen van de prothese aan de lichaamshouding en het looppatroon, zodat je veilig en stabiel kunt staan en lopen, is super belangrijk. Voor het overige keek ik af en toe naar mijn schoenen maar zag nooit iets bijzonders en dacht eigenlijk helemaal niet aan het feit dat ze wel eens zouden kunnen gaan slijten. Stom hoor, want dat gebeurt altijd. En dat klopte. Ineens, redelijk plotsklaps zag ik aan de binnenkant van de sportschoen aan mijn gezonde been een defect zitten. Gelukkig, het was klein en het was vakantie, we waren in Schotland en daar een schoenmaker zoeken, daar had ik geen zin in.
De ene schoen is de andere niet
Eenmaal thuis gekomen vond ik het irritant worden. En, er viel me iets op: bij het andere (gelijke) paar schoenen was het exact hetzelfde aan de hand. En de schoen aan de prothese vertoonde geen enkel hiaat. Net in díe ontdekkingsfase verscheen er in onze groep op FaceBook een aantal berichten. Ze hadden alle betrekking op het fenomeen slijten van de ene schoen ten opzichte van de andere. Veel verhalen over het lopen, het recht lopen, het verdelen van het gewicht over beide benen. Allemaal zaken die kunnen leiden tot een slijtageniveau dat verschilt van de ene schoen ten opzichte van de andere, van hetzelfde paar uiteraard, passeerden de revue. Tegelijkertijd werden (zelf gevonden) oplossingen aangedragen. Een mooi voorbeeld van zelfredzaamheid.
Kijk naar je schoenen!
Ik heb een poosje op internet zitten snuffelen. Het zal ongetwijfeld ergens staan, ik heb geen ‘schoenpassende’ informatie kunnen vinden. Wel vond ik informatie over de soort schoenen: draag sportschoenen of sneakers. Die hebben een goede hoogte én voldoende demping.
Eén ding is zeker: gaat iets wrikken in je houding of je looppatroon, kijk dan eerst naar je schoenen!
P.S.: Ik maak gebruik van de gelegenheid om iedereen fijne feestdagen en een veilige jaarwisseling toe te wensen. Tot aan de andere kant van de oliebollen!
Hein van der Zande (Leiderdorp)
Voorheen organisatieadviseur bij de overheid, nu gepensioneerd
72 jaar, getrouwd met Els, twee (adoptie)kinderen, opa van Amara