Column: Rits
Laatst was ik op een verjaardag. Gezellig was het, zo’n lange periode tussen de vorige keer en deze keer. Ach ja, dat was corona.
Vraag
Ik kreeg een vraag van een van de andere gasten: “Hoe doe je dat allemaal met je lange broek, over die voet en dat kunstige bovenbeen? Dat lijkt me een heel gedoe. Je broekspijp zit zo netjes en je ziet nergens een naad ofzo.”
Confectieatelier: van China naar Turkije
Ja, het klopt inderdaad dat het een heel gedoe is. Je kunt trainingsbroeken dragen en ander wijd materiaal, maar dat ziet er niet altijd even florissant uit. En, eerlijk gezegd, haat ik trainingsbroeken, behalve wanneer je ´s ochtends op een camping naar de douche gaat😉.
Daar kwam nog bij dat ik in ieder geval één kostuum wilde laten aanpassen aan de nieuwe situatie. Op niet al te lange termijn zou onze dochter trouwen en dan wil je uiteraard perfect voor de dag komen. Mijn schoenen had ik bij de instrumentmaker al laten aansluiten op mijn C-leg. Dat liep helemaal oké. Nu het pak nog.
Ik was eerder samen met mijn partner naar een naaiatelier in onze gemeente gegaan. Dat werd beheerd door mensen uit China. Ik had een rits in een jeans nodig. Met het resultaat waren we niet zo tevreden. Kort daarna ging het atelier in Turkse handen over. Wij erheen en wens voorgelegd. Daar wisten zij wel raad mee.
Topresultaat
Na een paar dagen konden we het kostuum weer ophalen. Mijn ogen vielen open van verbazing. Er was niets te zien van de ingelegde rits. Puur kwaliteitswerk. Ik heb daarna nog een paar keer een broek laten bewerken.
Nieuwe broeken
Ik kan de rest van mijn leven niet slechts teren op bestaande kleding. Dus, er moesten een paar nieuwe broeken komen. Gelukkig hebben we in ons dorp een super herenkledingwinkel (ik had er ooit een smoking gekocht). Ook bij deze winkelmedewerker het probleem en de wens voorgelegd. Geen enkel probleem. Het was een kwestie van de maat laten nemen en een keuze maken uit de pantalons.
Het resultaat was er naar. Een schitterend ingelegde rits, absoluut niet te zien en mooi afgekleed. Voor een gering extra bedrag top gekleed.
Het gezegde dat kleren de mens maken, deed ook nu weer opgeld.
Hein van der Zande (Leiderdorp)
Voorheen organisatieadviseur bij de overheid, nu gepensioneerd
72 jaar, getrouwd met Els, twee (adoptie)kinderen, opa van Amara