Het laatste nieuws:

HomeErvaringsverhalenColumn: Met de rolstoel op stap

Column: Met de rolstoel op stap

Naar Assisi is een aparte beleving voor iemand die niet meer zo goed ter been is. Vroeg in de morgen de rolstoel in de auto en met familie op stap. De parkeergarage telde nog veel lege plekken op dit vroege uur. Met de lift boven gekomen zie je de basiliek boven je uit torenen. Dat wordt dus nog een hele klim. Gelukkig kon de familie afwisselen. Dat scheelde een boel. Wel veel duwen en mee rollen en bij dalen mee remmen.

Giro
Twee dagen eerder was de regio nog het middelpunt van de eerste tijdrit uit de Giro 2024. Die startte in de middag 20 kilometer verderop. Met groot machtsvertoon werd deze gewonnen door Pogacar. In de ochtend konden we nog net het staartje van het peloton waarnemen: de hele tourkaravaan en de renners reden gezamenlijk achter de camping langs naar de start. Een van de buren op Camping Green Village reed ’s middags wat later (‘vroeg hoef je er niet te zijn, dan zien je de laatsten op de ranglijst’) op de fiets naar een stadje hier heel vlakbij: Santa Maria degli Angeli en spotte daar onder meer als laatste de rozetrui drager Pogacar, met in zijn gevolg alle Giro bobo’s. Buurman Ab en zijn partner hebben mij verblijd met filmpjes via de mobiel. Op deze manier kon ik toch nog meegenieten van iets dat eigenlijk ‘om de hoek’ gebeurde.

Roltrappen
Een bezoek aan Spoleto, ongeveer 40 km verder, konden we niet overslaan. Ik had gelezen dat bij een speciale parkeerplaats roltrappen je op gewenst niveau (Basiliek/dom en kasteel) brachten. Het was na de parking een behoorlijke tippel en rol, maar niet voor niets.  Zeven roltrappen verbonden het onderste gedeelte van de stad met het kasteel en een tussentijdse stop bij de dom. Het verkeer wordt Assisi uit gehouden met ondergrondse parkeergarages en liften en in Spoleto is het beneden parkeren en met roltrappen naar boven. En telkens kon de rolstoel mee, dankzij mijn partner Els.

 

 

 

 

 

Hein van der Zande (Leiderdorp)
Voorheen organisatieadviseur bij de overheid, nu gepensioneerd
geboren in 1950, getrouwd met Els, twee (adoptie)kinderen, opa van Amara en Rohan

 

 

 

Leave a Comment

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.