De begeleiders, artsen en therapeuten in het revalidatiecentrum denken echt aan alles. Geen enkel aspect dat van invloed kan zijn op de amputatie en het proces erna, blijft onbesproken. Tijdens mijn verblijfsperiode was er iedere week een bijeenkomst waarin van alles en nog wat dat betrekking had op de gezondheid en hulp aan de orde kwam.
Voorlichting
Zo kreeg ik voorlichting over de vereniging KorterMaarKrachtig en suggesties voor een goed onderhoud van het ingekorte lichaamsdeel. Ook de psychische kant van alles was onderwerp van gesprek. Heel interessant was de aankondiging dat een aantal zogenaamde vieze plaatjes centraal zouden staan. Ik zorgde ervoor dat ik hierbij zeker aanwezig was.
Vieze plaatjes
Het onderwerp van het vieze-plaatjes-college, zoals het genoemd werd, was het herkennen en verzorgen van huidproblemen, al dan niet als gevolg van het dragen van een liner met prothese. Wat kan er in mijn geval gebeuren wanneer mijn liner niet goed op zijn plaats zit, niet lekker aanvoelt, wrijving geeft, plakkerig aanvoelt…en de mogelijke consequenties van het niet iedere dag ‘s avonds goed schoonmaken van de liner.
Ingehouden adem
De diavoorstelling bevatte een flink aantal inderdaad soms wat ‘viezig’ uitziende plaatjes. En dan niet in zwartwit, neen, opdat iedereen het goed zou herkennen, in full color. Met ingehouden adem volgde ik het college. Het was allemaal nieuw voor mij, wel goed om te onthouden. De plaatjes veroorzaakten best wat geroezemoes in de zaal…nog geen vragen.
Ontdek het plekje
Onder het genot van een kopje koffie kwam het antwoord op de vraag: wat kun je doen om huidklachten te voorkomen? Er volgden zeven punten rond de verzorging van de amputatie zelf. Voor mij was een van de belangrijkste: kijk iedere dag goed of er nergens een plekje zit. Meestal voel je overdag al dat er iets mis kan zijn, ’s avonds na het uitdoen van de liner kun je alles goed zien en er iets aan doen.
En, de liner goed wassen met gewone zeep, geen parfumzeep.
De lessen uit dit college heb ik goed begrepen en ik heb ze ook goed kunnen gebruiken: kijk heel goed of er iets niet helemaal oké is. Dan kun je op tijd maatregelen nemen.
Hein van der Zande (Leiderdorp)
Voorheen organisatieadviseur bij de overheid, nu gepensioneerd
71 jaar, getrouwd met Els, twee (adoptie)kinderen, opa van Amara