Het laatste nieuws:

HomeErvaringsverhalenColumn: Fantoompijn

Column: Fantoompijn

De veelzeggende titel ‘Zoektocht naar de beste behandeling voor fantoompijn’ in het maartnummer van ‘Kort&Krachtig!’ trok mijn bijzondere aandacht. Veel mensen met een beperking die ‘last’ hebben van fantoompijn zullen blij zijn met de aandacht voor dit onderwerp.
Het is niet de eerste keer, en het zal zeker niet de laatste keer zijn dat fantoompijn in het centrum van de belangstelling staat. Zoals in het artikel wordt opgemerkt is de behandeling van fantoompijn best ingewikkeld. Een zoektocht per individu. In de eerder verschenen brochure van KorterMaarKrachtig “Fantoompijn” (derde druk) komt dit onderwerp specifiek en uitgebreid aan de orde.

Natuurgeneeskunde
Ikzelf heb na de amputatie van mijn linkerbeen eerst heel veel last gehad van fantoompijn. Gedurende de periode in het revalidatiecentrum werd de pijn medicinaal te lijf gegaan. Voor de periode erna kreeg ik een recept mee. Mijn wens is altijd geweest een zoveel mogelijk medicijnvrij leven te leiden. Dus ging ik op zoek naar mogelijkheden. Ik heb vele wegen bewandeld. Uiteindelijk ben ik de weg van de natuurgeneeskunde opgegaan, mede gestimuleerd door mijn partner, natuurgeneeskundig therapeut. Via haar en via een flyer kwam ik in contact met een therapeut die bezig was met afstuderen aan de Total Health Academy. De vraagstelling die zij in haar onderzoek wilde beantwoorden was: ‘Kan VoetreflexPlus™ pijnklachten/fantoompijn in een verloren ledemaat helpen verminderen?’

Wondermeridianen
Ik heb meegedaan aan haar onderzoek. Naar aanleiding van het eerste gesprek is een behandelplan opgesteld. In dit plan hebben gedurende acht sessies van anderhalf uur, zowel de reguliere, de natuurgeneeskundige als de Chinese visie in de toepassing volledige en uitgebreide aandacht gekregen. Bij mij werkte het stimuleren van de wondermeridianen (Chinese visie) het best en wel zodanig dat ik na twee behandelingen de mate van fantoompijn sterk voelde verminderen. De afname in gradaties was zodanig dat aan het einde van de behandelperiode van een afname naar nul fantoompijn sprake was.

Fantoompijnloos
OK, van een 100% wetenschappelijke onderbouwing volgens de gehanteerde richtlijnen mag dan misschien geen sprake zijn, het resultaat was ernaar en heeft me tot op heden veel plezier en fantoompijnloze dagen gebracht. Ik beschouw dit nog steeds als een klein wonder (zie ook mijn boekje Belevenissen, pagina 30 “Fantoompijnvrij”, in 2022 uitgegeven door KorterMaarKrachtig).

 

Hein van der Zande (Leiderdorp)
Voorheen organisatieadviseur bij de overheid, nu gepensioneerd
72 jaar, getrouwd met Els, twee (adoptie)kinderen, opa van Amara en Rohan