Facebook kent veel mogelijkheden. In allerlei soorten en maten. Niets is te gek, en, wanneer het wel te gek is of wordt, dan wordt de bijdrage verwijderd. Op FB, zoals Facebook in de digitale volksmond wordt genoemd, heb je de mogelijkheid om een groep met speciale interesses of uitwisselmogelijkheden te maken of je bij een groep aan te sluiten.
Ik heb me, om allerlei verschillende redenen, aangesloten bij een flink aantal muziek- en schaakgroepen. Daarnaast bij de groep voor gehandicapte wintersporters (VGW) en bij de groepen rond kamperen met de caravan, met name Eriba Touring. Die laatste categorie is belangrijk omdat ik altijd op zoek moet naar een camping waar voldoende voorzieningen aanwezig zijn voor mensen met een beperking. En dat heeft me tot nu toe geen windeieren gelegd. Je moet wel op zoek, doorvragen. Zie mijn vorige column ‘Inclusieve campings’.

Osseointegratie
Een groep waar veel wordt gewisseld over het wel een wee van protheses en  integrale voorzieningen trok  mijn aandacht: de groep over osseointegratie (https://www.facebook.com/OsseointegratieNederland/). Ik heb een prothese, ik ben op zoek naar informatie en ik kijk continu of er mogelijkheden zijn om hebbelijkheden en onhebbelijkheden van het hebben van een prothese uit te wisselen. Ook om te zien of er soms hele simpele oplossingen zijn voor probleempjes die zich kunnen voordoen.
Dat lukt in die groep heel goed. Zonder ook maar enige gêne en schaamrood van verlegenheid op de kaken -dat is gewoon handig- vertellen mensen aan elkaar wat ze hebben, waar ze mee zitten, wat ze meemaken en wat de consequenties zijn van het hebben van een prothese of een osseointegrale voorziening. Alle wel en wee, mitsen en maren, positieve en ook negatieve zaken komen aan de orde. Soms met ‘treffende’ foto’s, die niets aan duidelijkheid te wensen overlaten.

Laatst was er een hele discussie gaande over de liner en de prothese en wat er kan gebeuren wanneer je (te lang) in de zon zit, en…wat je moet doen om te voorkomen dat je binnen de kortste keren blaren op je korte been, zoals ik het noem, hebt zitten. Ik heb aan dat gesprek een bijdrage geleverd in de vorm van de column ‘Bescherm je huid’, die ik hierover heb geschreven voor deze website. Een aantal mensen heeft positief gereageerd en een aantal mensen zou onze website bezoeken om er eens goed kennis van te nemen.

FB, soms best wel handig!

 

Hein van der Zande (Leiderdorp)
Voorheen organisatieadviseur bij de overheid, nu gepensioneerd
71 jaar, getrouwd met Els, twee (adoptie)kinderen, opa van Amara