Het laatste nieuws:

HomeErvaringsverhalenColumn: Een goede voorbereiding is het halve werk

Column: Een goede voorbereiding is het halve werk

Tijdens een korte of langere vakantie, in binnen- en buitenland, bezoek ik samen met mijn partner altijd meerdere bezienswaardigheden. Immers, de hele vakantie lezen of de hele vakantie fietsen is op zich een prima bezigheid, maar ook niet alles. Naarmate de vakantie langer is, wordt dit wel een eenzijdig patroon, dat kan worden opgesmukt met andere bezigheden.

Voorbereiden
Voor het bezoeken van die bezienswaardigheden bereid ik me, na een paar minder geslaagde ervaringen, tegenwoordig terdege voor. Waar is de locatie? Hoe is deze bereikbaar? Zijn er voldoende parkeerplaatsen niet té ver weg van de ingang? Hoe is de looproute en hoe is de ondergrond?

Blik naar beneden gericht
Het lijken allemaal vanzelfsprekendheden maar niets is minder waar. Afgelopen zomer bezochten we bijvoorbeeld Radio Kootwijk. Met de auto erheen. Terug bij de auto verzuchtte ik: had ik mijn rolstoel maar meegenomen. Nu moest ik het doen met één kruk. Van de parkeerplaats was het 500 meter heen en 500 meter terug. Op zich niet onoverkomelijk, ik loop wel grotere afstanden, de geaccidenteerde ondergrond bepaalt mede de mogelijkheden. Maar de weg ‘hobbelde’ behoorlijk. Dat betekende dat mijn blik niet altijd naar voren gericht kon zijn. Dat is niet prettig.

Weet wat je kunt verwachten
Dus, ik ging bij voorgestelde bezoeken aan musea en andere bezienswaardigheden, meer letten op de antwoorden van de bovenstaande vragen. En daardoor wist ik wat me, bijvoorbeeld, in Bourtange, die perfect gelegen vesting in Noordoost-Groningen, te wachten stond. Een parkeerplaats vlak bij de ingang en een zeer ongelijke ondergrond over 400 meter, met in het midden een goed lopend wegdek. 100% zekerheid had ik nog niet. Binnen de vesting, alles binnen korte afstand, wel keien maar dat ging goed. Me verdiepen in de route naar, bij en in het klooster van de Kruisheren in Ter Apel, heeft ook veel succes gehad.

Goed voorbereid op pad
Wanneer je je goed voorbereidt en op stap gaat naar een bezienswaardigheid, ga je met de blik naar voren gericht, met veel plezier en vertrouwen op stap.

 

Hein van der Zande (Leiderdorp)
Voorheen organisatieadviseur bij de overheid, nu gepensioneerd
71 jaar, getrouwd met Els, twee (adoptie)kinderen, opa van Amara