Een van de afspraken die ik met het revalidatiecentrum heb gemaakt, is het honoreren van de wens tot een jaarlijkse ‘APK’. Gewoon ieder jaar een check, een update van jezelf, over de wijze waarop ik omga met de prothese. Eerst een gesprek met de revalidatiearts en aan de hand van de uitkomsten van dat gesprek bepalen wat en hoe verder: maak ik voldoende gebruik van mijn mogelijkheden, kan ik nog meer/anders aan bewegen en sporten doen? Heb ik nog wensen? En gewoon; loop ik nog netjes? Die afspraak is gehonoreerd.

Revalidatiearts
Na de wintersportweek met de VGW (Vereniging van Gehandicapte Wintersporters) in januari was het zo ver. Het gesprek met de revalidatiearts leverde heel veel (positiefs) op. Ik kreeg eerst een afspraak met de ergotherapeut en de fysiotherapeut. Hoe staat alles er fysiek voor en heb ik nog hulpmiddelen nodig?

Van kruk naar wandelstok
Het gesprek met de ergotherapeut ging met name over de rolstoel: een sportrolstoel voor bijvoorbeeld basketbal? En: blijf ik met een kruk lopen of kan deze al worden vervangen door een gewone wandelstok? Hiermee was het bruggetje naar de fysiotherapeut geslagen. Samen keken we naar de loopmogelijkheden. De loopgang kan iets smaller. Dan geen kruk maar een wandelstok. Je steunt er niet op en je loopt ‘als vanzelf’ rechtop. Alle oefenterreinen binnen het revalidatiecentrum heb ik afgelopen. Om mijn zekerheid, zelfvertrouwen te versterken, zonder kruk over de gemakkelijke stukken en met wandelstok over meer lastig terrein. Inmiddels heb ik een wandelstok aangeschaft en gaat de kruk wel mee maar niet aan de hand, tenzij het lastig terrein wordt.

Staand tennis
Een vraag die bij mij steeds sterker speelt, is: wat kan ik nog meer aan bewegen en sporten doen? Een van de opties is zwemmen. Ik doe het graag maar wanneer ik mag kiezen uit verschillende opties liggen andere meer voor de hand. Staand tennissen leek mij een heel mooie optie. Niet het afmaaktennis maar het staand elkaar de bal toespelen tennis. Dat zou ik zo graag willen.

Sportcoach
Ik kreeg een afspraak met de sportcoach binnen het centrum. In een uur tenniste ik staand, speelde badminton, rolstoelbasketbalde ik en tenniste nog even door de hele sportzaal. Ik vond het allemaal leuk en alles ging. Het gaf me een kick of – om in coronatermen te blijven – een boost(er). Alles in mij maakte een vreugdedansje.
Weer een keuze maken. Dat wordt spannend en is en blijft positief.

 

Hein van der Zande (Leiderdorp)
Voorheen organisatieadviseur bij de overheid, nu gepensioneerd
72 jaar, getrouwd met Els, twee (adoptie)kinderen, opa van Amara