Het laatste nieuws:

HomeErvaringsverhalenColumn: Andere tijden

Column: Andere tijden

In 1965 zong Boudewijn de Groot “Er komen andere tijden”. Hij zal bij het zingen hiervan nooit hebben gedacht dat die tijden zo konden veranderen zoals nu het geval is, in tijden van corona. Tijden van verdriet en tijden van inventiviteit en inlevingsvermogen in de ander. Je kijkt vaker even bij de buren of alles O.K. is, zeker wanneer je ze een tijdje, langer dan normaal, niet hebt gezien. Op Facebook kijk ik of mijn vaste groep lezers en schrijvers niet plots kleiner is geworden. Het stelt je dan gerust dat dat niet het geval is. Maar toch weet je dat elders veel leed is. Hier moest ik even aan denken bij het schrijven van deze column. Blijf zoveel mogelijk thuis, ga niet op stap wanneer het niet echt noodzakelijk is. Dat zeg ik ook iedere dag wel een keer tegen mijn nieuwe prothese. Wel jammer maar het is even niet anders.

Nieuwe prothese

Begin maart was het zo ver. Met een vrolijke luim, ondanks alles, over me, reed ik in de auto naar de instrumentmaker. Het was er heel rustig. Waar normaal gesproken altijd wel één of twee mensen in de wachtkamer zitten, het gebouw gonst van de activiteiten en de parkeerplaatsen zijn gevuld met voertuigen, was het nu heel stil. De instrumentmaker kwam mij halen, hij nam mijn koker mee en kwam een half uur later binnen met de koker en daaraan de nieuwe, computergestuurde protheseknie. Het ziet er fantastisch uit en heel hightech. Voordat ik mijn nieuwe been aan mag, moet er nog wel wat gebeuren. De computer komt er bij en de knie wordt ingeregeld.

Ondertussen maak ik op mijn mobiel een app aan. Voorheen was het een afstandsbediening die de instellingen verzorgde, nu doe je dat vanaf je mobiel. Je hebt je afstandsbediening dus altijd bij de hand. En je kunt op elk gewenst moment zien hoeveel stappen je hebt gezet, zowel horizontaal als trapsgewijs.

 

Uitproberen

Blij naar huis en alles uitproberen is je wens. Het lopen buitenshuis is vanwege corona beperkt. Toch even naar de brievenbus. Loopt lekker! Dat was de eerste oefening. Daarna de hometrainer, wel even de knie in fietsstand zetten en inderdaad, de fietsbeweging gaat soepeltjes. Een heerlijk gevoel overheerst. Ik zag dat er ook een skimodus op zit. Dat is echter, net als wandelen in bos en hei en op het duin, voor andere tijden.

 

 

Hein van der Zande (Leiderdorp)
Voorheen organisatieadviseur bij de overheid, nu gepensioneerd, 69 jaar, getrouwd met Els, twee (adoptie)kinderen.