Het laatste nieuws:

HomePolitiekHulpmiddelenzorg verder onder druk

Hulpmiddelenzorg verder onder druk

Zorgverzekeraars VGZ en CZ weigeren ook dit jaar om de prijzen te indexeren. Dit heeft onder meer tot gevolg dat de grootste leverancier van orthopedische schoenen, Feeture Voetzorg Holding B.V., de salarissen van haar personeel niet meer kan betalen en surseánce van betaling heeft aangevraagd.

Volgens KorterMaarKrachtig (KMK), de vereniging van mensen die een amputatie hebben ondergaan of geboren zijn met een korte arm of een kort been, is dit een teken aan de wand. De brancheorganisaties in de prothesiologie én KMK waarschuwen al jaren dat het de verkeerde kant op gaat met de verstrekking van noodzakelijke hulpmiddelen aan mensen die prothesen of orthesen nodig hebben.

De grotere zorgverzekeraars bieden de instrumentmakers ‘jaararrangementen’ aan die eerder lijken op wurgcontracten. Zonder zo’n contract kunnen instrumentmakers geen zaken doen met de zorgverzekeraars. Als zij zo’n contract wél afsluiten, zijn de kosten vaak hoger dan de vergoedingen. Met alle gevolgen voor de klanten van dien: minder personeel, minder dienstverlening, kwalitatief slechtere hulpmiddelen. En een grote kans dat er meerdere instrumentmakers het loodje leggen.

Het bestuur van KMK gaat zijn zorgen overbrengen aan de politieke partijen. Het wordt tijd dat de politiek in actie komt om de verdere afbraak van het zorgsysteem tegen te houden.