De vakantietijd is aangebroken. Velen duiken in reisgidsen, struinen dagbladen af op vakantiekoopjes en kopen alvast wat zonbeschermingsmiddelen. De jaarlijkse zoektocht is weer begonnen.
Inclusieve campings
Ik doe daar ook aan mee maar dan op een ietwat afwijkende manier. In een van mijn eerdere columns sprak ik van inclusieve campings. Die zoek ik nog steeds. In Duitsland en ook in Groot-Brittannië, waarover ik eerder schreef, is er een ruime keuze wanneer het gaat om passende voorzieningen voor mensen met een beperking, zoals ik.
Eigen land
Ik mag ook niet mopperen over de voorzieningen in ons land. Veel campings hebben op een soms eigen wijze invulling gegeven aan voorzieningen voor mensen met een beperking, en adverteren daar ook mee in de brochures of op de eigen website. Dat varieert van een compleet en goed ingerichte ruimte met de juiste voorzieningen op de juiste plek tot een verhoogd toilet. Dat maakt, naast de eerste keuze voor de regio en de grootte van de camping, het kiezen relatief gemakkelijk. Ik weeg op zo’n moment bij mezelf af wat voor mij het meest handig is in relatie tot ligging en grootte van de camping die Els en ik zoeken.
Eriba
In sommige gevallen kies je dan een mooie plek, dicht bij de voorzieningen, gemakkelijk bereikbaar met wat minder comfort. En wanneer je dan je krukken bij je hebt en de rolstoel even ziet als vriend, kom je een heel eind. Zo heeft onze Eriba Rock(abill)y dit jaar alweer een aantal campings in Nederland gezien, waarvan een met supervoorzieningen en een iets mindere plek en een andere met iets minder voorzieningen maar een geweldige kampeerstek. Onze volgende vakantie zal liggen aan de zuidkant van Noorwegen, een van de landen waar wij graag naartoe gaan.
Afwegen
Het in noordse landen zoeken naar geschikte, niet al te grote campings is een iets ander verhaal. In de gidsen, op de kaart en al googelend spot ik een aantal campings, waarvan ik denk dat er wel voorzieningen voor mensen met een beperking zullen zijn. In de meeste gevallen is dat ook zo, maar de campings zijn groot en massaal. En daar zijn wij nu net niet naar op zoek. We maken een afweging: willen we het en informeren we ter plekke naar andere wellicht wat kleinere (met voorzieningen) campings voor het vervolg van onze tocht of zien we ervan af? Bij nader bekijken blijkt het allemaal best mee te vallen. Zeker nu we een douche aan boord hebben.
Positief
Inmiddels heb ik een stuk of zeven campings aangeschreven en een positieve reactie ontvangen. We kunnen onze gewenste route uitstippelen en halen binnenkort Rocky van stal. In het najaar komt over deze onderneming een vervolgverhaal voor de site.
Hein van der Zande (Leiderdorp)
Voorheen organisatieadviseur bij de overheid, nu gepensioneerd
73 jaar, getrouwd met Els, twee (adoptie)kinderen, opa van Amara en Rohan