Het omgaan met (de inhoud van) een computer is vanaf de jaren tachtig bij me binnen gebracht. In die jaren kocht ik mijn eerste computer voor heel veel geld met eigenlijk heel weinig mogelijkheden. Het was een vooruitgang, het duurde soms alleen wat lang voordat je beeld kreeg… Ik ben in de jaren er na zowel op het werk als privé meegegaan met de ontwikkelingen. Een briefje typen via de computer of laptop is gemakkelijk en de verzending gaat super snel. Dat geldt uiteraard ook voor de ontvangst aan de andere kant.
Artificial intelligence
Het nieuwste fenomeen op mijn computer is de copilot, met daarbij AI (artificial intelligence). Ik had er over gelezen en tot afgelopen week dacht ik ‘daar wegblijven’. Denk vooral aan je eigen creativiteit. Dat is leuk bedacht. Op een gegeven moment nam mijn nieuwsgierigheid me toch bij de hand en ik klikte op copilot. Ik vulde een concreet onderwerp in (uiteraard kent de lezer mijn onderwerp): een column over leven met een beenamputatie…
Na een enkele tel kijk ik verbaasd naar mijn scherm. Meer dan twee pagina’s met veel tussenkopjes vullen het witte vel. De titel van het artikel en de ondertitel spreken heel erg aan
‘Een leven na beenamputatie: kracht en veerkracht. Een verhaal van overleven en aanpassen’
Met enig gevoel voor overlevingsdramatiek lees ik verder. In twee pagina’s een samenballing van veel, heel veel punten en onderwerpen die aan de orde (kunnen) komen bij een beenamputatie. Een beenamputatie in een nutshell. De onderwerpen waar het om gaat, komen wél aan de orde.
Opbouwen
Het gemaakte artikel eindigt met: ‘Een beenamputatie is zonder twijfel een levensveranderende gebeurtenis, maar het is ook een kans voor nieuwe beginpunten. Het verhaal van elke patiënt is uniek, gekenmerkt door persoonlijke triomfen en uitdagingen. Door medische zorg, revalidatie, en sterke steunnetwerken kunnen patiënten hun leven opnieuw opbouwen en voortleven met moed en veerkracht.’
Ik herken me in deze constatering. Het wil alleen niet zeggen dat ik me van nu af aan verlaat op deze nieuwe mogelijkheden. Eigen creativiteit gaat boven alles.
Hein van der Zande (Leiderdorp)
Voorheen organisatieadviseur bij de overheid, nu gepensioneerd
geboren in 1950, getrouwd met Els, twee (adoptie)kinderen, opa van Amara en Rohan