Het laatste nieuws:

HomeGeen categorieColumn: Fit blijven!

Column: Fit blijven!

Hoe blijf je fit na een beenamputatie? Deze vraag heeft me vanaf vrijwel direct na mijn amputatie beziggehouden. Ik was gewend om gemakkelijk te fietsen, te lopen, te sporten en iets langer geleden hockeywedstrijden in de zaal en op het veld te fluiten. En niet te vergeten lekker klussen, boren, hout zagen, gewoon het dak opklimmen om zelf de schoorsteen te ragen.

Vergetelheid
Sommige dingen kon ik al een tijdje voor mijn amputatie niet meer, een aantal deed ik nog af en toe. Het gleed wèl af. Steeds minder vaak werd mijn fitheid gekieteld. Ik voelde dat ik wat wegzakte in vergetelheid, lethargie. En dat deed me geen goed.

Oefenen
Na de amputatie heb ik een aantal zaken strak opgepakt.  Zodra ik weer wat kon lopen: oefenen! Toen ik in de kliniek op een tweewieler mocht, juichte alles bij mij van binnen en bij de fysiotherapeut ontlokte het een brede glimlach. In eerdere columns heb ik hierover verteld.

Niet bij de pakken neerzitten
Toch is en blijft het een uitdaging om jezelf op allerlei manieren pittig te houden, niet bij de pakken neer te gaan zitten. Nee, lekker actief zijn! Wandelen langs het strand, in de sneeuw, fietsen totdat alles echt zeer begint te doen. Even wachten en dan weer doorgaan.

Power en energie
Het ISPO-webinar op 26 januari over ‘Hoe blijf je fit na een beenamputatie?’ kwam op een goed moment. Ik beweeg veel en doe van alles. Of het bijdraagt tot fitheid had ik niet altijd helder voor ogen. Het webinar opende mijn ogen (verder). Ik heb die avond heel veel gehoord en geleerd. Ik snap beter waarom ik soms even geen power heb, terwijl ik nog niet al te lang heb gelopen. Het kost veel meer energie dan je in het begin zou denken. Mooi was de grafiek die deze avond werd getoond. Actief zijn met een bovenbeenamputatie kost 30 tot 90% meer energie dan wanneer je loopt op twee gezonde benen. Ik ervaar hierbij wel dat ik tijdens lopen of fietsen na een heel korte stop weer veel energie heb getankt en ik weer door kan.

Het boek
Afgelopen week viel het boek dat werd besproken op de deurmat. De titel was evenveel zeggend als de titel van het webinar: Hoe blijf je fit na een beenamputatie? Lezen en bladeren en weer lezen. Het webinar kwam terug in mijn gedachten. Het boek opende weer nieuwe perspectieven en gaf veel wetenswaardigheden prijs. Ik ben er heel blij mee. Het zet me aan om nog fitter te worden!

Kinderkamer
In ieder geval stond ik onlangs weer op de trap (!) gaatjes te boren om schilderijtjes op te hangen in de kinderkamer. Die moest er natuurlijk perfect uitzien voor het eerste bezoek en verblijf van ons kleinkind.

 

Hein van der Zande (Leiderdorp)
Voorheen organisatieadviseur bij de overheid, nu gepensioneerd
70 jaar, getrouwd met Els, twee (adoptie)kinderen, opa van Amara

 

 

 

 

 

Written by

Mijn naam is Harry Dietz, ik ben van 1956, en al ruim veertig jaar actief binnen de Nederlandse gehandicaptenwereld als bibliothecaris, tekstschrijver en websitebouwer en -beheerder. Sinds 2014 ben ik redacteur van het magazine 'Kort&Krachtig!'. Sinds begin 2018 beheer ik de website van KMK.