Het laatste nieuws:

HomeErvaringsverhalenColumn: Driewieler(lig)fietsinclusiviteit

Column: Driewieler(lig)fietsinclusiviteit

Inclusief zijn is soms toch lastig uitvoerbaar. De gemeente Utrecht zat duidelijk met een inclusiviteitsvoorval in haar maag: Een inwoner van de gemeente Utrecht heeft een beperking, hij kan slecht lopen en heeft een wankel evenwicht. Hij heeft een driewielfiets met elektrische ondersteuning. Het parkeren van die driewieler is een probleem.

Meegenomen
Op het Jaarbeursplein mag het niet en in de stalling van de NS bij het Jaarbeursplein is de driewieler niet welkom (‘voor zulke fietsen is hier geen plek’). Tot overmaat van ramp heeft Toezicht & Handhaving van de gemeente Utrecht de fiets  meegenomen, toen hij voor een bezoek aan het stadskantoor zijn driewieler bij een lantaarnpaal had gezet. De inclusiviteitsvriendelijke gemeente zat met het voorval in haar maag. De volledige gemeenteraad reageerde verontwaardigd op het incident. Uiteindelijk is het geregeld. De driewielfiets krijgt eenzelfde ’behandeling’ als automobilisten met een daartoe strekkende parkeerkaart.

Gehandicaptenparkeerplaats?
Ik moest aan dit voorval in de gemeente Utrecht denken, refererend aan mijn eigen situatie. Waar laat ik mijn driewielerligfiets wanneer ik bijvoorbeeld in het gemeentehuis moet zijn? Ik heb er diverse keren rond gekeken, maar geen duidelijk aanwijsbare plek gevonden. Of het moet zijn dat de aangewezen plekken voor de auto van mensen met een beperking ook beschikbaar zijn voor driewielers? Zeker weten doe ik dat niet. En dus kom ik eigenlijk nooit met de fiets naar het gemeentehuis. En ik weet ook niet of ik, zoals wel in een kerk bij ons in het dorp, met de fiets (in Engeland noemen ze het een heel mooie rolstoel, sic!) naar binnen mag. Maar ja, ik had ook nog nooit gevraagd hoe mijn gemeente, die inclusiviteit zeer hoog in het vaandel heeft staan, dit oplost. Dus: de gemeente via een antwoordformulier met deze kwestie/vraag geconfronteerd.

Plantenbakken
Ik kreeg snel een mail terug. Met mijn ligfiets mag ik ‘helaas’ niet naar binnen. Ik mag deze wel parkeren bij de ingang van het gemeentehuis (‘wel de ingang graag vrijhouden’), op de stoep, naast de plantenbakken. De gemeente hoopt dat dit een passende oplossing is. Ik had liever een wat veiliger plekje gekregen maar ik mag mijn fiets in ieder geval voor het gemeentehuis parkeren. Ik ga de proef op de som zeker nemen!

Hein van der Zande (Leiderdorp)
Voorheen organisatieadviseur bij de overheid, nu gepensioneerd
geboren in 1950, getrouwd met Els, twee (adoptie)kinderen, opa van Amara en Rohan

 

 

 

 

Leave a Comment

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.