Het laatste nieuws:

HomeOproepenVGZ snijdt in 2020 drastisch in vergoedingen voor beenprothesen

VGZ snijdt in 2020 drastisch in vergoedingen voor beenprothesen

Elk jaar worden er door de zorgverzekeraars contracten opgesteld waarin de vergoedingen per orthopedisch hulpmiddel worden vastgelegd richting de orthopedisch instrumentmakerijen.

Zorgwekkende berichten en onderzoek door KMK
Onlangs bereikten ons zorgwekkende berichten van leden van KorterMaarKrachtig over het contract dat zorgverzekeraar VGZ voorgelegd heeft aan orthopedisch instrumentmakerijen voor de levering van beenprothesen. KMK heeft op deze berichten gereageerd door op onderzoek uit te gaan en kan u hierover het volgende melden.

Minder mogelijk op het gebied van beenprothesen
In het contract dat VGZ dit jaar aangeboden heeft, worden de budgetten die instrumentmakerijen krijgen voor de verstrekking van een beenprothese met een aanzienlijk bedrag verlaagd ten opzichte van vorig jaar. Concreet betekent zo’n aanzienlijke bezuiniging dat er minder mogelijk is om u veilig en mobiel te laten functioneren. Er zal minder keuze mogelijk zijn uit verschillende onderdelen en de voorziening zal maar beperkt aangepast kunnen worden aan uw functioneringsniveau.

De orthopedisch instrumentmakerijen zijn, om u te blijven voorzien van een hulpmiddel, min of meer verplicht het contract te tekenen. Immers, zouden zij niet tekenen, dan zou u als VGZ-cliënt geen gebruik meer kunnen maken van hun dienstverlening. Instrumentmakerijen staan dus met hun rug tegen de muur.

Bent u VGZ-klant en wilt u meer weten? Bel dan met VGZ: 0900-8490. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hoort graag welke gevolgen deze veranderingen voor u hebben. De NZa is te bereiken via 088 – 770 8 770 (lokaal tarief), info@nza.nl of  Postbus 3017, 3502 GA Utrecht.

En wilt u uw ervaringen ook doorgeven via redactie@kortermaarkrachtig.com?

 

2 Responses to “VGZ snijdt in 2020 drastisch in vergoedingen voor beenprothesen”

By Appie Rietveld - 22 november 2019 Beantwoorden

Bijzonder zorgwekkende ontwikkeling. Er wordt alleen naar de kosten c.q. de schadelast gekeken en niet naar de gevolgen en de impact voor de prothesegebruiker. Echt een korte termijn visie, alleen maar gericht op geld. De basisverzekering en daarmee de vergoeding van o.a been/armprotheses zou bij iedere zorgverzekeraar gelijk moeten zijn. Helaas is dat al heel lang niet meer zo. Voor de prothesegebruiker een ondoorzichtig bos waarbij je niet weet waar je goed zit en overstappen ook nog eens lastig is i.v.m bruikleenprothese. Lekker omslachtig allemaal. Beter is om samen en in overleg met de gebruiker tot kostenbesef en beheersing te komen. Zo bouw je als zorgverzekeraar geen goodwill en/of meerwaarde op.

By TillyWijnen-Firet - 1 december 2019 Beantwoorden

Wie zoiets bedacht heeft wens ik VAN HARTE een amputatie toe!!

Leave a Comment

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.