Het laatste nieuws:

HomeArtikelenLoth symposium

Loth symposium

Loth Symposium “High Tech Prothesen Innovaties”

image003

Op vrijdag 3 april jl. bezochten wij het symposium dat door Loth Fabenim werd gehouden in Breda.

Hiervoor waren enkele sprekers uitgenodigd om uitleg te geven over hun producten.

Omdat deze dag nogal technisch was wil ik kort omschrijven wat op deze dag behandeld is.

Als eerste werd de VGK knie geïntroduceerd, dit is een volledig hydraulische knie. Deze knie wordt gekenmerkt door een duidelijk andere technologie en constructie in vergelijking met de C-leg, de VGK is momenteel de enige knieprothese die niet elektronisch gestuurd maar wel gelijkwaardig functioneert. De knie is het resultaat van 15 jaar hydrauliek onderzoek door de firma Ortomobility UK en werd door Ir. Jacob Boender geïntroduceerd.

Dr. H. van Meent, revalidatiearts Radboud UMC Nijmegen gaf informatie over de klikprothese. Dit is een vrij nieuwe methode om de prothese met behulp van een implantaat in het bod van de stomp de prothese te bevestigen aan de implantaat. Er wordt een soort plug in het bod geplaatst, deze heeft enkele maanden nodig heeft om vast te groeien in het bot. Daarna wordt een klein opening gemaakt en draait men een pen in de plug die dus uit de onderzijde van de stomp steekt. Hiermee wordt via een klik systeem de prothese aan de stomp verbonden. Deze techniek werd al toegepast bij tandartsen die op soortgelijke wijzen een kunstgebit vastklikken. Het is voor prothesegebruikers met stomp problemen een alternatief.

De College Park Foot. Deze voet zien we van meerdere leveranciers in de vorm van een bladveer met hiel. Zoals bij geamputeerde hardlopers (maar dan korter). De bladveer is opgebouwd uit lagen carbon. Het verschil is echter dat deze voet op de wens van de klant wordt gemaakt, dus geheel aangepast op het gewicht en veerkracht die hij prettig vindt. Mark Vukov CPO College Park USA introduceerde deze voet

BiOM “walk in to the future with a propulsion foot” Dit is een voet die door middel van een micro processor gestuurd wordt en lopen vergemakkelijkt. De voet weegt met accu ong. 2.5 kg. De accu moet minimaal om de 2 dagen worden opgeladen. De accu zit achter op de hiel gemonteerd maar kan ook indien er voldoende ruimte is, onder de koker worden gemonteerd. Brian Frasure, CPO BiOM USA gaf uitleg en demonstreerde deze BiOM zelf, als onderbeenprothese drager. De BiOM is het eerste systeem welk een actieve afzet genereert. De werking van ontbrekende spieren en pezen wordt hierdoor geëvenaard waardoor men kan lopen met een natuurlijke metabolisch energiegebruik.

Loth Fabenim is distributeur voor de Benelux, van deze voet.

Allux knie, “The first polycenric MPK with Double Safety” Een microprocessor gestuurde knie die kan gezien worden als opvolger van de hybrid knie. Deze Knie heeft meerdere instelmogelijkheden, waardoor hij onder meer gebruikt kan worden voor fietsen en skiën. De microprocessor gestuurde ALLUX is een auto-adaptieve polucentrische knie welke geometrische en algoritmische eigenschappen combineert! Met als resultaat dat de ALLUX knie op dit moment de veiligste knie ter wereld is. De knie ondersteunt het natuurlijke looppatroon, zonder dat de gebruiker de knie bewust controleren. Obstakels een probleem? Het 4-assige geometrische design draagt behalve aan de ingebouwde stabiliteit ook bij aan de toe clearance. Toe clearance, zoals bekend, beperkt de kans op struikelen. Het intelligente van de ALLUX is daarbij dat wanneer, ondanks de toe clearance, de zwaaifase onverwachts onderbroken wordt het algoritmische systeem de knie direct in een passende veilige modus schakelt.

De ALLUX is voorzien van de laatste computer-, sensor- en controletechnologie. De knie reageert intuïtief op en ruime variëteit aan dagelijkse situaties en geeft een looppatroon dat zeer dicht aanleunt bij de fysiologische manier van bewegen.

Mrs. Moe Kagayama van Nabtesco Japan introduceerde deze knie,

Raize & AllPro foot: ´Hydraulic comfort vs. Extreme’ De Raize is een hydraulische voet die door een microprocessor en gyroscoop het enkelgewricht controleert. Men kan de hakhoogte aanpassen. De voet heeft een lage inbouwhoogte minder dan 10 cm maar is niet geschikt voor personen bomen de 100 Kg. Isak Hapaniemi, CPO Centri Zweden

Hoe maak ik een keuze

Drs. T. de Ruiter, revalidatiearts Het Roessingh Enschede gaf aan dat het maken van een keuze niet zo eenvoudig is.

Er zijn natuurlijk de 4 hoofd categorieën: Niet actieve prothese gebruiker, alleen voor transfair en cosmetisch.

Weinig actieve gebruikers, alleen lopen in en om het huis

De actieve gebruiker die lopen, fietsen etc.

En de actieve sporter

Maar hoe wordt bepaald welke prothese knie en voet voor je geschikt is? Er is hiervoor nog geen protocol, voor zover mij bekend zijn meerdere voorstellen gemaakt maar niet algemeen aanvaard. Momenteel wordt deze keuze bepaald door de revalidatie arts, prothesemaker en fysiotherapeut.

Namens de vereniging KorterMaarKrachtig willen wij Dhr. Gerrit Visser van Loth Fabenim bedanken voor de uitnodiging.

Ineke Hoogwerf en Pieter Sweep

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet