Het laatste nieuws:

HomeEvenementenInteressante KMK-bijeenkomst bij Rijndam Revalidatie

Interessante KMK-bijeenkomst bij Rijndam Revalidatie

Op 22 november jl vond bij Rijndam Revalidatie in Rotterdam een regiobijeenkomst van KorterMaarKrachtig plaats.
Revalidatiearts Marieke Paping  besprak de mogelijke soorten pijn na een amputatie, Pijnklachten komen geregeld voor. Oorzaken kunnen onder andere zijn: vaatlijden (dan stoppen met roken), huidproblemen, botgroei in de stomp, neuroom, infectie, een slecht zittende prothese, hernia, knie of heup-artrose of een  overbelasting van de rest van het lichaam.
Aparte vermelding verdient de fantoompijn, een ingewikkeld fenomeen, waarvoor diverse behandelingen beschikbaar zijn zoals EMDR (door middel van oogbewegingen wordt de pijnprikkel gedempt), spiegeltherapie en medicatie. In Groningen zijn ze bezig met Virtual Reality-therapie. Het is altijd  verstandig om de pijnklachten met de revalidatiearts te bespreken. Er bestaat hierover ook een speciale KMK-brochure.

Orthopedisch instrumentmaker Edwin Verbrugge hield een verhaal over schoenen bij een prothese-voet combinatie. Praktische punten om op te letten bij het kopen van schoenen zijn:

  • Haksprong van schoen moeten passen bij prothesevoet
  • Stabiele hak/zool
  • Goede pasvorm/omvatting
  • Liefst zo goed als nieuw
  • Liefst verstelbare sluiting veter/klittenband
  • Neutraal voetbed
  • Weerstand van de schoen  mag dynamiek/afwikkeling van de voet niet nadelig beïnvloeden
  • Gewicht niet te zwaar

Ga bij twijfel met de schoenen naar de instrumentmaker voor advies.

Edwin Verbrugge vertelde ook nog over diverse bovenbeenkokers met als laatste ontwikkeling de brimless socket. Dit is een meer comfortabel systeem dat geen steunpunt heeft op het bekken. Tenslotte kwam het MSS-systeem ter sprake, waarbij de koker rechtstreeks op de liner/stomp wordt gemaakt Hiermee zijn veel goede ervaringen.

De heer M.Faas van de firma Ossur vertelde over een nieuwe voet, de pro-flex align. Geschikt voor K1-3 , licht, meer stabiel en met een klem voor de slipper. De hakhoogte is verstelbaar (tot 7 cm), maar je moet hiervoor wel met een liniaal kunnen omgaan.

Na afloop was er gelegenheid om in de werkplaats na te praten  en demonstraties te zien van het maken van kokers op een gipsmodel en volgens de MSS methode.

Tot slot nog een leestip: Revalidatie na een beenamputatie van Geertzen en Rietman, ISBN 9789023255338

[Verslag: Herman Ferguson]