Het laatste nieuws:

HomeErvaringsverhalenColumn: Genieten en grenzen verleggen

Column: Genieten en grenzen verleggen

De amputatie van mijn linkerbeen is net een jaar geleden. Je wilt blijven sporten en de kliniek waar je bent, bevordert dat zeer. Je ziet een affiche van gehandicapte sporters. Ook iemand in de sneeuw….wanneer dat nog eens zou kunnen: weer op de ski is een ultieme droom. Wij, mijn partner en ik, krijgen een tip: informeer eens bij de Vereniging van Gehandicapte Wintersporters (VGW). Deze vereniging organiseert voor lichamelijk gehandicapten wintersportreizen naar Oostenrijk en Italië, en skilessen op diverse locaties in Nederland. Er zijn voor bijna iedere lichamelijke beperking mogelijkheden. Eind augustus 2019 houdt de VGW een open dag op de skibanen in Huizen. Kennis maken met een andere manier van skiën. Ik was op slag verkocht. Zittend in een ‘bakkie’, twee korte skistokken in de handen, een begeleider achter me. Wat wil je nog meer.

Afgelopen januari was het zo ver. Samen met 34 andere gehandicapten, partners, evenzovele begeleiders, skileraren, technici, naar Hotel Alpenhof in Maria Alm. Daarna? Een topweek. Een hele week in de zon in de zitski op de sneeuw, in de lift en in de gondel. Afdalingen maken samen met je persoonlijk begeleider, en leren, iedere dag weer meer grenzen verleggen, van langzaam naar snel en van snel naar langzaam, rustig en beheerst. Vast, los, aan de leidsels. En nog veel meer…..

De week vloog om…..en je droomt al van volgend jaar…dan ga ik hopelijk, nee zeker, weer mee, samen met Els, mijn partner en andere maatjes. Want maatjes kweek je, vriendschappen (voor het leven) ontluiken en worden gesloten, van hart naar hart, warmte naar warmte.
Lijkt het je wat? Informeer bij de VGW (www.vgw-online).

 

 

 

Hein van der Zande (Leiderdorp)
Voorheen organisatieadviseur bij de overheid, nu gepensioneerd, 69 jaar, getrouwd met Els, twee (adoptie)kinderen.