Cor wil van zijn gezonde been af
Een paar keer per dag vouwt hij zijn onderbeen strak tegen zijn billen, schuift hij het bovenbeen in een kunststof mal en trekt hij een prothese aan om de suggestie te wekken dat hij met één been door het leven gaat.
Ongeveer honderd mensen in Nederland zouden met BIID kampen. De Engelse afkorting staat voor body integrity identity disorder. Het AMC in Amsterdam begeleidt veertien patiënten met het syndroom en doet onderzoek naar de bron.
In de documentaire is te zien hoe Cor naar het Leeuwarder bos rijdt, daar in de auto zijn kunststof been ‘aantrekt’ en als een gehandicapte een wandeling maakt. Hoewel hij zich schaamt voor zijn gedrag, laat hij zich door de EO uitgebreid filmen. In de slotscène legt de Leeuwarder een plan op tafel legt om zijn rechterbeen 10 uur lang in droog ijs te houden, zodat het afsterft. Het ziekenhuis zal dan gedwongen zijn de vurig verlangde, maar telkens geweigerde amputatie uit te voren. Cor heeft de methode afgekeken van een medepatiënt die pas gelukkig werd nadat het Brandwondencenturm in Beverwijk hem van zijn ‘overtollige’ onderbeen verloste. Of Cor zijn plan doorzet, laat de EO in het midden.
Obsessief
Psychotherapeut Sako Visser van de Universiteit van Amsterdam zegt in de documentaire dat veel patiënten met BIID zich niet willen laten helpen om van hun drang af te komen. Kijkend naar de beelden van Cor, merkt Visser op dat diens gedrag de amputatiedrang juist aanwakkert. Veel patiënten zijn obsessief bezig met dat lichaamsdeel, in plaats van hulp te zoeken om met hun stoornis te leven, zegt Visser.
Dit is de dag – Reportage,
NPO 2, vanavond 21.15 uur
Bron AD