Het laatste nieuws:

HomeArtikelenBionicman: stoere superheld met een armprothese!

Bionicman: stoere superheld met een armprothese!

Michel Fornasier (40) uit Zwitserland is de bedenker van de kindercomic Bionicman. Op een laagdrempelige manier kunnen kinderen kennis maken met de superheld Bionicman, die zelf een armprothese draagt. Zijn avonturen zijn deels gebaseerd op waargebeurde verhalen en echte personages. Speciaal voor KorterMaarKrachtig gaf Michel een kort interview aan Lydia Priester, studente orthopedische techniek en de vertaalster van de comic in het Nederlands.

Kunt u wat over uzelf vertellen?
Mijn naam is Michel Fornasier en ik ben zonder rechterhand geboren. Ik draag een ultramoderne bionische handprothese (de iLimb Ultra Revolution). Deze hightech hand opende voor mij een wereld vol mogelijkheden en heeft mijn leven totaal veranderd. Het is voor mij een persoonlijke drijfveer om de bekendheid van deze nieuwe hulpmiddelen te vergroten, dit om zoveel mogelijk mensen met dezelfde aandoening te bereiken en hun leven te vergemakkelijken. Ik wijs hen er graag op wat tegenwoordig allemaal op het gebied van robotica mogelijk is. Ik wil zowel taboes breken als een brug bouwen tussen mensen met én zonder een beperking.

Hoe lang hebt u al een armprothese?
Mijn eerste handprothese (een cosmetische handprothese, zonder functionaliteit) kreeg ik als 7-jarige jongen. De nieuwste, een bionische handprothese, draag ik nu ruim vier jaar. Deze bionische prothese heeft mijn leven in veel opzichten veranderd en mijn dagelijkse leven aanzienlijk vergemakkelijkt.

Kon u vroeger ondanks uw kortere arm goed op school meekomen?
De ene keer beter dan de andere keer. Toch had ik het grote geluk dat ik goede schoolvrienden had die mij een helpende hand toestaken als iets voor mij te moeilijk was. Ook kon ik steeds op opmerkzame en attente leraren rekenen. Ik voelde mij door de groep opgenomen en volledig geïntegreerd.

Wanneer bent u op het idee van Bionicman gekomen?
Kinderen vroegen vaak of ik met deze hand ook over superkrachten beschikte. Dat bracht mij op het idee om een superheld met een handicap in het leven te roepen.

Meer informatie over Michel en Bionicman kunt u vinden op: https://bionicman-official.com/ en  https://www.givechildrenahand.com/

____________________________________________________________________

Studente orthopedisch techniek Lydia Priester kwam in contact met Michel Fornasier en vertaalde enkele strips, zodat Bionicman ook door Nederlandse kinderen gelezen kan worden.

  “Tijdens mijn middelbare schooltijd op het speciaal onderwijs kwam ik in aanraking met mensen die spalken om hun benen droegen. Ik ben mij hier toen in gaan verdiepen en vanaf dat moment stond mijn studiekeuze vast: ik wilde orthopedisch instrumentenmaker worden. Vanwege mijn autisme weet ik hoe waardevol het is als iemand jou kan helpen. Je wilt graag meedoen in de maatschappij, maar dat gaat met veel vallen en opstaan. Vandaar dat ik ook graag mensen verder wil helpen.

Na een zoekopdracht via het internet kwam ik Bionicman tegen. Ik was meteen enthousiast en dacht eraan wat een grote meerwaarde dit zou kunnen hebben voor kinderen. Het achterliggende idee en de visie van Michel spraken mij gelijk aan. Niet alleen worden er kinderen geholpen bij het herkennen en het acceptatieproces, ook zet Michel zich in voor het beschikbaar stellen van 3D-geprinte armprotheses voor kinderen. Nadat ik  contact kreeg met Michel ging het snel en kon ik de eerste strip gaan vertalen van het Duits naar het Nederlands.

Nu ben ik bezig met mijn laatste jaar van mijn MBO-4 opleiding orthopedisch techniek. Ik hoop te slagen dit jaar en wil hierna mijzelf nog verder ontwikkelen en doorgroeien in dit prachtige vak.”

 

 

 

Klik hier om een avontuur van Bionicman mee te maken.

(Copyright: Michel Fornasier, vertaling Lydia Priester)