Het laatste nieuws:

kinderen met prothese gezocht!

Het wetenschapsprogramma Full Proof (NTR) voor kinderen is op zoek naar een kindpresentator met een prothese. We gaan een aflevering maken rondom het thema ‘Illusies’. Het leek ons heel mooi om deze aflevering te laten presenteren door een kind dat een been- of handprothese heeft. Dat zijn ook een soort ‘illusies’, hele goede zelfs. Het hebben van een prothese zal een aantal keer aan bod komen in het programma, maar verder willen we het kind vooral als ‘expert’ neerzetten die de kijker van alles leert over illusies, zintuigen en het menselijk lichaam. In verband met de arbeidsinspectie is het belangrijk dat het kind 13 jaar oud is. Bekijk hier het programma terug: http://www.hetklokhuis.nl/algemeen/fullproof. De drie draaidagen vinden in de herfst plaats. Ken je of ben je een kind dat dit leuk vindt? Reacties graag naar neeltje.bollen@ntr.nl (aanmelden het liefste zo snel mogelijk, maar kan t/m 20 sept).

Continue Reading

Herhalingsoproep enquête chronische pijnzorg

De pijnzorg kan beter, natuurlijk met inbreng van de patiënten zelf. Daarom heeft het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem (SWP) een digitale vragenlijst ontwikkeld. Nog geen gelegenheid gehad deze in te vullen? Doet u dat dan vooral alsnog: onze dank voor uw waardevolle inbreng is groot!

De enquête gaat over de ervaringen rondom de totale pijnzorg en aandacht voor chronische pijnbehandeling en/of -beleving van pijnpatiënten. Het doel van het onderzoek op basis van deze vragenlijst is zicht te krijgen op de behandelingen van chronische pijnpatiënten. Hoe ervaart u het contact met uw huisarts? Bent u al dan niet tevreden over de doorverwijzing naar een behandelaar? Heeft u wel of geen baat bij de pijnbehandeling? Wat zijn volgens u verbeterpunten voor (nog) betere pijnzorg? De vragenlijst is sinds juli online en u kunt deze tot en met september 2014 invullen. Met de uitkomsten kunnen wij een beeld schetsen van hoe u als chronische pijnpatiënt uw behandeling ervaart. Dit kan belangrijke handvatten bieden voor huisartsen, pijnbehandelaars en farmaceuten. Alleen als we samen de handen ineen slaan, kunnen we succes boeken!

Veertien patiëntenorganisaties

Pijnpatiënten naar één stem is een onafhankelijk Samenwerkingsverband, dat de stem vormt van de pijnpatiënt door een vertegenwoordiging van veertien patiëntenorganisaties. Gezamenlijk vragen zij aandacht voor de erkenning van chronische pijn, namens ruim twee miljoen Nederlandse pijnpatiënten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Xandra Leuverink via projectleider@pijnpatientennaar1stem.nl of 06 – 48431686.

Continue Reading

Aangepast skiën

De zomerzon staat nog hoog aan de hemel. Dé tijd voor kampeervakanties, gezellig eten in de tuin, een koel glas wijn of een pilsje erbij. Geen mens die nu aan wintersporten denkt. Toch staat het skiseizoen van de Vereniging van Gehandicapte Wintersporters (VGW) alweer bijna voor de deur. Echt.

Want zaterdag 6 september 2014 is het zo ver, dan begint VGW-skiseizoen.

Daarom nodigen wij u hierbij van harte uit voor onze Open Dag, die gehouden zal worden op zaterdag 6 september a.s. van 10.00 tot 17.00 uur op de borstelbaan van Skiclub Wolfskamer, IJsselmeerstraat 5, 1271 AA Huizen.
Op deze Open Dag kunt u door middel van een proefles kennis maken de aangepaste skisport in Nederland (skilessen in Huizen), en met onze winterse reismogelijkheden naar Oostenrijk (skireis volwassenen, en de kinderreis) en naar Italië (jongerenreis).
Deze proeflessen aangepast skiën, voor zowel zittende als staande skiërs én snowboarders, zijn gratis. Aangezien de zit- en krukkenski’s eigendom zijn van onze Vereniging hoeven deze materialen niet gehuurd te worden en zijn hier dus geen kosten aan verbonden. Voor de ski’s (staande skiërs) en snowboards moet helaas wel een kleine vergoeding betaald worden. Deze materialen zijn niet in eigen beheer en kunnen ter plaatse gehuurd en afgerekend worden bij Skiclub Wolfskamer.

hier kunt u zich nu aanmelden voor de Open Dag, op 6 september 2014, in Huizen.

We hopen van harte u te ontmoeten.

Continue Reading

Eenarmige piloot verliest prothese bij landen

BELFAST (ANP) – Een piloot met een kunstarm heeft bij het Ierse Belfast de controle over een passagiersvliegtuig verloren toen zijn prothese losschoot. Het werd een zware landing, maar alle 47 passagiers bleven ongedeerd. Het incident deed zich begin dit jaar voor.

Kort voor de landing schoot de prothese van de linkerarm van de piloot los. Hij nam de stuurknuppel snel over met zijn rechterhand, die hij daarvoor van de gashendel moest halen. Er was te weinig tijd om de co-piloot de besturing te laten overnemen, weet de BBC op basis van een rapport na het ongeluk in februari. De Dash 8 landde zonder schade op te lopen.

De 46-jarige piloot van de Britse vliegmaatschappij Flybe zal voortaan beter controleren of zijn kunstarm nog stevig vastzit, heeft hij gezegd. Volgens Flybe is de man een van hun ,,meest ervaren en betrouwbare piloten” en zijn de passagiers geen moment in gevaar geweest.

 

Bron

http://www.destentor.nl/algemeen/buitenland/eenarmige-piloot-verliest-prothese-bij-landen-1.4488780

Continue Reading

Een nieuwe hand uit de printer?

De ontwikkelingen van het 3D printen gaan razendsnel. Bijna wekelijks kunnen we ons verbazen over nieuwe producten die laag voor laag door een printer ‘afgedrukt’ worden. Het lijkt erop dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Maar wat doet de medische wetenschap ermee? Voor personen met een handicap breken er spannende tijden aan. Wat kan de 3D printer voor u betekenen?

Goedkope protheses

Protheses aanmeten en afstellen is vaak lastig. Vaak moet er bij het aanmeten nog veel aangepast worden. Dat kost tijd en is onnodig belastend voor een patiënt. Met het 3D printen wordt de prothese gemaakt op basis van een digitale scan, die met de grootste precisie gemaakt wordt. Daarmee is de pasvorm altijd perfect.

Deze werkwijze biedt ook grote voordelen voor protheses voor kinderen. Het is vaak lastig aanmeten omdat kinderen niet lang stil kunnen zitten en snel groeien. Daarom gaat een conventionele prothese, die als snel duizenden euro’s kost, hooguit zes maanden mee. Met de nieuwe technologie kunnen tegen geringe kosten steeds nieuwe aanpassingen gedaan worden.

In de afgelopen jaren zijn 3D printers aanzienlijk goedkoper geworden, met name omdat er een
aantal patenten zijn verlopen. De materiaalkosten zijn laag en de productie van een kunstarm of -been hoeft niet perse meer te liggen bij hoog gespecialiseerde mensen.

Succesverhalen

Bijna dagelijks kunnen we voorbeelden vinden over successen met 3D printers. In Massachusetts kreeg een meisje een prothese voor haar vingerloze hand. In Kansas knutselde een middelbare scholier voor een 9-jarige jongen uit de buurt een robothand. Hij gebruikte daarvoor de printer uit de plaatselijke bibliotheek. Toen de jongen geïnterviewd werd door de plaatselijke krant, pakte hij trots de microfoon aan met zijn nieuwe hand.

Allerlei toepassingen

Omdat het kostenplaatje er nu heel anders uitziet, kunnen er ook protheses gemaakt worden voor speciaal gebruik, bijvoorbeeld voor het vasthouden van een fietsstuur, of kunstbenen voor specifieke sporten.

Nog een stap verder

Maar daar stopt de ontwikkeling niet. Tijdens het World Orthopedic Congres in Leipzig, eerder dit jaar, presenteerden technologiebedrijven hun nieuwste vindingen. Protheses uit de 3D printer speelden een grote rol. Een voorbeeld is een hand die vier onafhankelijk bestuurbare vingers heeft en een roterende duim. Spierimpulsen uit de pols sturen 24 voorgeprogrammeerde grijpbewegingen aan. Voor patiënten waar deze spierimpulsen niet goed functioneren bestaat een app waarmee ze via hun smartphone bewegingspatronen kunnen selecteren. Wanneer deze hand bekleed is met kunsthuid en de gebruiker een blikje frisdrank opentrekt, is het verschil met een ‘echte’ hand nauwelijks meer zichtbaar.

Bron

https://www.supportbeurs.nl/nieuws/een-nieuwe-hand-uit-de-printer

Continue Reading

Ideeën gezocht

Heeft u een tip, innovatie of ander idee voor revalidatie thuis?

Revalidatie na ziekte begint vaak pas echt in de thuissituatie en vraagt veel van patiënten en mantelzorgers. Heeft u ervaring met revalidatie thuis en heeft u een tip of idee dat hierbij van nut is? Heeft u een goede ervaring met een hulpmiddel dat de zelfredzaamheid vergroot? Heeft u misschien een nieuwe, verassende toepassing van een hulpmiddel ontdekt?

Deel uw ervaring. Geef uw tip of idee door aan ons zodat wij deze bekend kunnen maken en iedereen ervan kan profiteren. Heeft u misschien een plan waar u steun bij nodig heeft? Laat ook dat ons weten, wellicht kunnen wij u verder helpen.

De mensen met de beste tips, ideeën of plannen worden uitgenodigd om deze te presenteren op de Zorgvernieuwingsdag in de Week Chronisch Zieken op 10 november 2014. Het programmadeel over revalidatie zal voor iedereen live te volgen zijn via het internet.

Mail uw tip, idee of plan naar info@chronischziek.nl voor 30 september 2014. Alvast heel veel dank.

Continue Reading

Fotografie littekenweefsel

Mijn naam is Edith Hoffman en ik zit op de HBO opleiding Creative Photodesign van de fotovakschool in Rotterdam. Ik ben 48 jaar en heb het komende jaar mijn eindexamen. Voor dit eindexamen heb ik het volgende project: vrouwen met een impact litteken en daar kunnen ook amputaties bij zijn. Het thema is het verband tussen dit litteken en de oorzaak, wat een belangrijke impact op je leven heeft.

Ik richt me alleen op vrouwen. Waarom? Omdat de vrouw nog altijd een onderdanige rol heeft in onze samenleving. Ik ben het daar niet mee eens. Vrouw en man zijn voor mij gelijk. Die rol van de vrouw in de samenleving komt ook terug in de acceptatie van littekens. Vrouw zijn betekent dat je mooi moet zijn. Littekens vertekenen dit beeld. Dit is mijn inziens niet terecht. Ik hoop derhalve via dit project de traditionele beeldvorming mede te veranderen. Tevens hoop ik op deze wijze ook een bijdrage te leveren aan de eigen verwerking. Iedereen is mooi zoals je bent, met of zonder littekens.

In het project wil ik littekens in een 4-luik in beeld brengen. Ik wil het litteken inrollen met verf. De vrouwen bepalen hierbij mede de keuze van de kleur. Dit beeld fotografeer ik op abstracte wijze. Daarnaast portretteer ik de vrouw. Dit wordt een close-up alsmede een portret in de eigen omgeving. Een ander close-up is het litteken zelf, zonder verf. Dit positioneert het betreffende lichaamsdeel. De foto’s wil ik gebruiken voor mijn eindexamen, mijn portfolio en eventueel in de toekomst via publicatie in boekvorm of expositie. Derhalve zal ik vooraf vragen voor een schriftelijke goedkeuring over dit toekomstig gebruik.

Mijn vraag is nu of U mij kunt helpen om mensen te benaderen danwel te bereiken die wellicht interesse hebben in deelname aan dit project.

Mochten mensen interesse hebben, dan kunnen ze dit kenbaar maken in een mail naar mij. Wellicht is het mogelijk dat ze kort een beeld schetsen van hunzelf, het litteken, mogelijk oorzaak en uiteraard contactgegevens (mail, mobiel telefoonnummer). Dit moet zeker niet een levensverhaal zijn. Het gaat slechts om een eerste beeldvorming. 

Ik neem dan contact op. Ik dank U alvast voor de moeite en wens U nog een prettig verder verloop van de zomer!

Met vriendelijke groet,

Edith Hoffman
www.edithhoffman.nl
Mobiel: 06-22708284

Continue Reading